Strona główna | MycoProtec

W ostatnich latach systematycznie wzrasta zanieczyszczenie zbóż i kiszonek mykotoksynami.
Mykotoksyny są to toksyczne substancje wytwarzane przez grzyby ( pleśnie) rosnące na uprawach polowych
lub w magazynach podczas procesu przechowywania. Do tej pory chemicznie zidentyfikowano
ponad 400 mykotoksyn, z czego biologiczny lub weterynaryjny wpływ znany jest tylko kilku mykotoksyn.
U zwierząt hodowlanych pierwsze objawy zatrucia mykotoksynami mogą wystąpić stosunkowo szybko
(w ciągu około dwóch tygodni). Najczęściej powodują:

  • Spadek poboru paszy, wymioty, biegunka
  • Uszkodzenie wątroby i nerek
  • Uszkodzenie centralnego układu nerwowego
  • Uszkodzenie skóry i błon śluzowych
  • Upośledzenie układu odpornościowego
  • Zaburzenia układu hormonalnego

JOSERA MycoProtec przeciwdziała temu problemowi. Dzięki innowacyjnemu połączeniu różnych substancji niezawodnie eliminuje obecność:
  • Trichoteceny
  • Aflatoksyny
  • Ochratoksyna A
  • Fumonizyny
  • Alkaloidy sporyszu
  • Endotoksyny

  

Zalety Produktu

  • Wyższa wydajność i mniejsze straty zwierząt
    • dzięki lepszemu spożyciu paszy
    • wysokiej odporności zwierząt
  • Lepszy wynik ekonomiczny
    • poprzez wyższą wydajność mleczną i lepszą jakość mleka (mniejsza liczba komórek somatycznych )
    • poprzez większą liczbę sprzedanych zwierząt
    • poprzez niższe koszty weterynaryjne
  • Lepsze wskaźniki rozrodu
    • poprzez wyższą skuteczność inseminacji
    • poprzez mniejszą ilość ronień

Zalecane stosowanie:
Konieczna ilość zależna jest od stopnia zanieczyszczenia paszy:
Bydło:

  • bydło mleczne i mięsne: 50-100 g/szt./dzień
  • cielęta i jałówki: 40-100 g/szt./dzień
Trzoda chlewna:
  • 1-2,5 kg/tonę paszy