Poznaj 7 kroków do lepszej produkcji mlecznej!

 

1. Krowa jest tym co je. Zbilansowana Dieta.

Prawidłowe żywienie krów mlecznych to fundament poprawy ich efektywności. Żywienie stada bydła mlecznego nie polega tylko na podaniu paszy by zaspokoić głód zwierząt. Hodowca musi zadbać o prawidłową strukturę paszy, a następnie odpowiednio zbilansować dawkę pokarmową dla zwierząt w zależności od fazy laktacji. Poprzez stosowanie odpowiedniej diety, rolnik ma duży wpływ na produkcję mleczną, stan zdrowia oraz kondycję swoich krów.

Aby pokryć zapotrzebowanie krów w dawce pokarmowej mają znaczenie: ilość suchej masy, energii i białka, składniki mineralne, podstawowe aminokwasy egzogenne, włókno oraz struktura dawki. Istotnym czynnikiem w diecie krów jest m.in. białko, które wpływa na ilość wyprodukowanego mleka.

Jeśli zastanawiasz się, ile białka, energii, składników mineralnych i witamin musisz dostarczyć krowie, aby podnieść produkcję mleka, skorzystaj z wiedzy profesjonalnego Doradcy żywieniowego Josera. Tylko dobrze ułożona dawka pokryje zapotrzebowanie krów i przyniesie pożądane efekty.

 

2. Stosowanie produktów specjalistycznych wspiera wysoką wydajność.

Wspomaganie diety krów mlecznych za pomocą specjalistycznych mieszanek może być skuteczną strategią poprawy produkcji mleka.

Produkty takie jak ReproLac i ReproLac 300, zawierają odpowiednie składniki odżywcze, które wspierają reprodukcję, zdrowie krów i znacząco przyczyniają się do zwiększenia produkcji mleka. Doradcy żywieniowi Josera zalecają stosować Reprolac podczas laktacji krów.

 

Ta mieszanka paszowa zawiera aktywny pakiet ß-Max® oraz aktywne substancje czynne, w tym ß-karoten, który wspiera płodność i status immunologiczny zwierząt. Dobrze skomponowana zawartość w mieszance ReproLac uzupełnia niedobory witamin oraz składników mineralnych.  Produkt wspomaga także metabolizm wysokoprodukcyjnych zwierząt skarmianych dawkami pokarmowymi z dużą zawartością kiszonki z kukurydzy. ReproLac zapewnia wyższą zdrowotność wymienia, niższe brakowanie krów ze stada oraz wyższą zdrowotność racic.

 

3. Woda- mleka doda.

Dostęp do wody pitnej ma zasadniczy wpływ zarówno na wyniki produkcyjne, jak i dobrostan zwierząt. Zapewniaj krowom stały dostęp do wody, zwłaszcza podczas ciepłych dni, kiedy pragnienie zwiększa się istotnie.

W warunkach pełnego dobrostanu krowa pobiera wodę około 7–15 razy w ciągu doby. Większa część wody, bo 30–50% dobowego pobrania, wypijana jest przez krowy podczas pierwszej godziny po doju. Zwierzęta uzupełniają w ten sposób niedobór płynów powstały w organizmie. Codziennymi źródłami strat wody z organizmu krów są: wydaliny (kał, mocz), oddychanie i sekrecja mleka. Przykładowe zmniejszenie pobrania wody o 4% w stosunku do zapotrzebowania może doprowadzić do spadku wydajności mleka nawet do 25%!

 

4. Inwestycja w warunki bytu = inwestycja w wydajność.

Odpowiednie warunki środowiskowe krów mlecznych mogą znacząco wpłynąć na ich produkcję mleka. Dobrze urządzone obory wolnostanowiskowe najlepiej zaspokajają potrzeby dobrostanu bydła mlecznego. Krowy powinny poruszać się swobodnie oraz zaspokajać potrzeby stadne. Codzienny ruch wzmacnia kości, podnosi odporność, a dostęp do wybiegu na zewnątrz obory pomaga w syntezie witaminy D w organizmie. Krowy powinny mieć możliwość kładzenia się w dowolnym momencie, z wyjątkiem doju.

Dostęp do światła dziennego jest także bardzo ważnym elementem dobrostanu zwierząt. Promienie ultrafioletowe mają korzystny wpływ na metabolizm i odporność bydła. Oczywiście- nadmiar słońca i wysokie temperatury w czasie upałów mogą mieć odwrotny skutek- są szkodliwe i mogą powodować stres cieplny.

W miesiącach zimowych specjaliści zalecają stosować oświetlenie nocne przez około 8 godzin, przy czym długość sztucznego dnia powinna wynosić 16 godzin. Ma to korzystny wpływ na rozród i produkcję mleka.

 

5. Higiena dojenia = profilaktyka.

Regularne czyszczenie i konserwacja sprzętu do dojuj jest kluczowa dla utrzymania zdrowych wymion krów oraz zapobiegania infekcjom. Dezynfekcja strzyków przed i po udoju, stosowanie rękawiczek, środków dippingujących powinny być niepodważalnym standardem w każdej oborze. Dobre praktyki ograniczą występowanie mastitis, których przyczyną są bakterie zakaźne.

 

6. Wczesne reagowanie.

Rutynowe rozpoznawanie pierwszych symptomów zaburzeń zdrowotnych u krów umożliwia wczesne reagowanie na ewentualne uchybienia w żywieniu, zanim wystąpią objawy kliniczne chorób metabolicznych. Wszelkie niepokojące objawy choroby czy urazy zwierząt powinieneś konsultować z lekarzem weterynarii bądź zootechnikiem.

 

7. Monitorowanie wyników produkcyjnych.

Regularne monitorowanie ilości i jakości produkowanego mleka oraz innych parametrów produkcyjnych mogą Ci pomóc w identyfikacji potencjalnych obszarów do poprawy oraz w śledzeniu postępów w zakresie efektywności produkcji. Na rynku dostępnych jest wiele dostępnych metod i aplikacji wspierających zarządzanie gospodarstwem. Skonsultuj się z Doradcą Josera, który dobierze odpowiednie dla Ciebie narzędzie.

 

Zrównoważony wzrost rentowności mlecznej.

Zatem pamiętaj, możesz osiągnąć zrównoważony wzrost rentowności mlecznej poprzez:

  • Dobrej jakości paszę, właściwie zbilansowaną, ze zrównoważoną gospodarką mineralno-witaminową,
  • Odpowiednie i higieniczne warunki bytowe swoich zwierząt,
  • Monitorowanie wyników produkcyjnych i obszarów do poprawy.

Poprawa produkcji mleka u krów mlecznych wymaga zaangażowania oraz zrozumienia potrzeb i warunków życia zwierząt. Dlatego hodowca powinien stale monitorować i doskonalić swoje praktyki hodowlane, aby osiągnąć optymalne wyniki produkcyjne i zapewnić dobrostan swojego stada.

 

Szukałem innego tematuWcale nie pomocneMniej pomocneRaczej pomocneBardzo pomocne (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

Możesz być także zainteresowany:

 7 kroków do lepszej produkcji mlecznej!

Jak dobrze zaplanować bazę paszową w gospodarstwie?

Hodowcy wysokowydajnych stad bydła mlecznego w szczególności muszą sprostać wymaganiom dostarczenia odpowiedniej ilości jak najlepszych jakościowo pasz objętościowych.

Karmienie cieląt mlekiem?

W okresie zasuszenia i laktacji krowy mleczne są często leczone antybiotykami. Penicylinę stosuję się zwykle w połączeniu z aminoglikozydami i cefalosporynami.


Kontakt z firmą Josera

Potrzebujesz szczegółowych informacji? Im dokładniej określisz co Cię interesuje, tym szybciej będziemy mogli Ci pomóc. Napisz do nas!

 
 
Infolinia czynna od godz. 7:00-16:00
+48 61 44 44 730